| Bażant z kapustą kwaszoną w białym winieSkładniki:1 kg kapusty kwaszonej w białym winie z winogronami,
 1 młody sprawiony bażant,
 3 łyżki stopionego masła,
 1/2 ząbka czosnku,
 obranego i rozgniecionego,
 10 utłuczonych jagód jałowca,
 1/3 łyżeczki tymianku,
 1/4 łyżeczki pieprzu,
 
 szczypta sproszkowanych goździków,
 3 cienkie plasterki świeżej słoniny (10 x 20cm) smarować masłem.
 
 
 Sposób przyrządzenia:
 Wymieszać czosnek, jałowiec, tymianek, pieprz i goździki, natrzeć ptaka w środku i z wierzchu. Obłożyć go plasterkami słoniny, zatknąć za nie skrzydła i nogi, mocno związać. Wbić bażanta na rożen i piec na grillu 20 min. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160°C. Ułożyć ptaka grzbietem na kapuście, polać wytopionym tłuszczem i w zamkniętym garnku dusić 40 min. Pod kapustę podłożyć winogrona. Zdjąć nitki z bażanta.
 Dodatki: puree ziemniaczane, puree z selerów lub z soczewic.
 Wydrukuj
  
 
 |