Bażant z kapustą kwaszoną w białym winie


Składniki:
1 kg kapusty kwaszonej w białym winie z winogronami,
1 młody sprawiony bażant,
3 łyżki stopionego masła,
1/2 ząbka czosnku,
obranego i rozgniecionego,
10 utłuczonych jagód jałowca,
1/3 łyżeczki tymianku,
1/4 łyżeczki pieprzu,

szczypta sproszkowanych goździków,
3 cienkie plasterki świeżej słoniny (10 x 20cm) smarować masłem.


Sposób przyrządzenia:
Wymieszać czosnek, jałowiec, tymianek, pieprz i goździki, natrzeć ptaka w środku i z wierzchu. Obłożyć go plasterkami słoniny, zatknąć za nie skrzydła i nogi, mocno związać. Wbić bażanta na rożen i piec na grillu 20 min. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160°C. Ułożyć ptaka grzbietem na kapuście, polać wytopionym tłuszczem i w zamkniętym garnku dusić 40 min. Pod kapustę podłożyć winogrona. Zdjąć nitki z bażanta.
Dodatki: puree ziemniaczane, puree z selerów lub z soczewic.

Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl