knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant w sosie koperkowym

Składniki:
1 bażant (może być stary),
1 pęczek włoszczyzny,
5 dkg cebuli,
5 ziaren pieprzu,
i goździk,
1 listek laurowy,
sól,
pieprz.
Sos:
1 pęczek koperku,
4 dkg masła,
3 dkg mąki,
pól szklanki śmietany,
sok z cytryny,
przyprawa Wegeta.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje. Włoszczyznę i cebulę oczyścić, umyć.
Włożyć do garnka: porcje bażanta, jarzyny, listek laurowy, goździk, posolić, oprószyć lekko pieprzem i zalać wrzącą wodą (tylko przykryć składniki) i gotować na małym ogniu. Miękkie porcje mięsa wyjąć, wywar przecedzić, odparować aż do uzyskania około pół litra wywaru, ochłodzić.
Przygotować sos: na maśle zrumienić mąkę (jasnozłoty kolor), rozprowadzić wywarem z bażanta, doprawić Wegetą do smaku i gotować około 5 min. na małym ogniu stale mieszając, aby sos nie przypalił się. Następnie do sosu dodać śmietanę, drobno posiekany koperek, do smaku doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Porcje mięsa włożyć do sosu, podgrzać i podawać z ziemniakami puree, ugotowanym na sypko ryżem, marchewką z groszkiem, szparagami, cykorią, zieloną sałatą, papryką.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.