Bażant w sosie koperkowym


Składniki:
1 bażant (może być stary),
1 pęczek włoszczyzny,
5 dkg cebuli,
5 ziaren pieprzu,
i goździk,
1 listek laurowy,
sól,
pieprz.
Sos:
1 pęczek koperku,
4 dkg masła,
3 dkg mąki,
pól szklanki śmietany,
sok z cytryny,
przyprawa Wegeta.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje. Włoszczyznę i cebulę oczyścić, umyć.
Włożyć do garnka: porcje bażanta, jarzyny, listek laurowy, goździk, posolić, oprószyć lekko pieprzem i zalać wrzącą wodą (tylko przykryć składniki) i gotować na małym ogniu. Miękkie porcje mięsa wyjąć, wywar przecedzić, odparować aż do uzyskania około pół litra wywaru, ochłodzić.
Przygotować sos: na maśle zrumienić mąkę (jasnozłoty kolor), rozprowadzić wywarem z bażanta, doprawić Wegetą do smaku i gotować około 5 min. na małym ogniu stale mieszając, aby sos nie przypalił się. Następnie do sosu dodać śmietanę, drobno posiekany koperek, do smaku doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Porcje mięsa włożyć do sosu, podgrzać i podawać z ziemniakami puree, ugotowanym na sypko ryżem, marchewką z groszkiem, szparagami, cykorią, zieloną sałatą, papryką.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl