knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant w sosie cebulowym

Składniki:
1 bażant (najlepiej starszy),
40 dag cebuli,
10 dag tłuszczu,
parę ziaren pierzu,
sól,
1 łyżeczka przyprawy \'wegeta\' lub \'jarzynka\',
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i lekko obsmażyć na połowie tłuszczu. Mięso przełożyć do rondla, zalać osoloną wodą, dodać przyprawę \'wegeta\' lub \'jarzynka\', parę ziaren pieprzu naturalnego i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wywar odparować do około 1 szklanki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie podłużne cząstki, posolić, wymieszać, włożyć do patelni z rozgrzanym pozostałym tłuszczem i tłuszczem ze smażenia bażanta, podlać niewielką ilością wywaru z bażanta ~ tak długo dusić, aż cebula będzie szklista. Następnie cebulą obłożyć porcje bażanta w rondlu, doprawić do smaku, chwilę poddusić. Porcje bażanta podawać przykryte cebulą z dodatkiem gotowanych ziemniaków, sałatki z pomidorów lub rzodkiewek.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.