Bażant w sosie cebulowym


Składniki:
1 bażant (najlepiej starszy),
40 dag cebuli,
10 dag tłuszczu,
parę ziaren pierzu,
sól,
1 łyżeczka przyprawy 'wegeta' lub 'jarzynka',
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i lekko obsmażyć na połowie tłuszczu. Mięso przełożyć do rondla, zalać osoloną wodą, dodać przyprawę 'wegeta' lub 'jarzynka', parę ziaren pieprzu naturalnego i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wywar odparować do około 1 szklanki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie podłużne cząstki, posolić, wymieszać, włożyć do patelni z rozgrzanym pozostałym tłuszczem i tłuszczem ze smażenia bażanta, podlać niewielką ilością wywaru z bażanta ~ tak długo dusić, aż cebula będzie szklista. Następnie cebulą obłożyć porcje bażanta w rondlu, doprawić do smaku, chwilę poddusić. Porcje bażanta podawać przykryte cebulą z dodatkiem gotowanych ziemniaków, sałatki z pomidorów lub rzodkiewek.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl