knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant w potrawce

Składniki:
Bażant,
35 dkg włoszczyzny bez kapusty,
4 dkg masła,
4 dkg mąki,
1/3 szk. wina Madera,
sól,
cukier,
starta skórka cyrtrynowa i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać i dodać do bażanta pod koniec gotowania. Po ugotowaniu mięso wyjąć z naczynia, a wywar przecedzić. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem (1 3/4 szklanki) i winem, szybko mieszając trzepaczką, zagotować i doprawić. Bażanta ułożyć na postumencie z ryżu, polać sosemm i zapiec. Podawać z sałatą zieloną.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2020 knieja.pl.