Bażant w potrawce


Składniki:
Bażant,
35 dkg włoszczyzny bez kapusty,
4 dkg masła,
4 dkg mąki,
1/3 szk. wina Madera,
sól,
cukier,
starta skórka cyrtrynowa i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać i dodać do bażanta pod koniec gotowania. Po ugotowaniu mięso wyjąć z naczynia, a wywar przecedzić. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem (1 3/4 szklanki) i winem, szybko mieszając trzepaczką, zagotować i doprawić. Bażanta ułożyć na postumencie z ryżu, polać sosemm i zapiec. Podawać z sałatą zieloną.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl