knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant po prałacku

Składniki:
Bażant,
tłuszcz do pieczenia,
10 dkg słoniny,
15 dkg cielęciny bez kości,
5 dkg ketchupu,
2 żółtka, 4 dkg orzechów włoskich bez łupin,
150 ml białego wytrawnego wina,
sól,
pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć ze zmieloną cielęciną, żółtkami i ketchupem, doprawić, napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, związać nitką, polać tłuszczem i piec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu bażanta wyjąć, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem, zagrzać. Podawać z frytkami, kompotem i sałatą zieloną.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2020 knieja.pl.