Bażant po prałacku


Składniki:
Bażant,
tłuszcz do pieczenia,
10 dkg słoniny,
15 dkg cielęciny bez kości,
5 dkg ketchupu,
2 żółtka, 4 dkg orzechów włoskich bez łupin,
150 ml białego wytrawnego wina,
sól,
pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć ze zmieloną cielęciną, żółtkami i ketchupem, doprawić, napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, związać nitką, polać tłuszczem i piec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu bażanta wyjąć, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem, zagrzać. Podawać z frytkami, kompotem i sałatą zieloną.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl