knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant nadziewany sarniną

Składniki:
Bażant,
100 g słoniny,
150 g sarniego udźca,
50 g łuskanych orzechów włoskich,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
1 jajko,
1 bułka namoczona w mleku,
1 łyżka masła,
sól,
pieprz,
szczypta cukru i gałki muszkatołowej,
pół szklanki białego wytrawnego wina.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego i umytego bażanta natrzeć solą, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Odciśniętą z mleka bułkę i sarninę przepuścić przez maszynkę, dodać posiekane orzechy, sól, gałkę, cukier, pieprz, zieloną pietruszkę i dokładnie wymieszać z jajkami.
Bażanta nadziać farszem, zaszyć, owinąć cienkimi plastrami słoniny, lekko obwiązać nitką, ułożyć w posmarowanej tłuszczem brytfannie, polać stopionym masłem, piec skrapiając często winem. Pod koniec pieczenia odwinąć słoninę i zrumienić ptaka. Upieczonego bażanta podzielić na cztery części, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, polać sosem spod pieczeni.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.