knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant duszony w curry

Składniki:
1 bażant (może być stary),
1 łyżka mąki,
2 łyżki margaryny,
1 dkg masła,
10 dkg cebuli,
pół łyżeczki od herbaty przyprawy curry,
1 łyżeczka przyprawy Wegeta lub jarzynka,
1 łyżka drobno pokrajanej zielonej pietruszki,
sól.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć mąką, obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu i całość przełożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę i dodać do rondla z bażantem, podlać wodą, dodać przyprawy Wegeta lub jarzynka oraz curry. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, często mieszać, aby potrawa nie przypaliła się. W razie nadmiernego wyparowania sosu, dodać trochę przegotowanej wody. Gotową potrawę doprawić do smaku solą i curry, zagotować, dodać masło. Podawać porcje bażanta polane sosem i posypane zieloną pietruszką z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, mizerią, cykorią, jasnym kompotem.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.