Bażant duszony w curry


Składniki:
1 bażant (może być stary),
1 łyżka mąki,
2 łyżki margaryny,
1 dkg masła,
10 dkg cebuli,
pół łyżeczki od herbaty przyprawy curry,
1 łyżeczka przyprawy Wegeta lub jarzynka,
1 łyżka drobno pokrajanej zielonej pietruszki,
sól.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć mąką, obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu i całość przełożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę i dodać do rondla z bażantem, podlać wodą, dodać przyprawy Wegeta lub jarzynka oraz curry. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, często mieszać, aby potrawa nie przypaliła się. W razie nadmiernego wyparowania sosu, dodać trochę przegotowanej wody. Gotową potrawę doprawić do smaku solą i curry, zagotować, dodać masło. Podawać porcje bażanta polane sosem i posypane zieloną pietruszką z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, mizerią, cykorią, jasnym kompotem.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl