knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant bractwa kurkowego

Składniki:
Bażant,
5 dkg ryżu,
1 szkl. soku pomarańczowego,
żółtko,
2 łużki rumu,
4 dkg miodu ,
10 dkg słoniny,
śmietanka,
sól,
pieprz i imbir do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Ryż opłukać, zalać sokiem, posolić i ugotować na parze. Potem ryż wystudzić, wymieszać z żółtkiem, rumem i miodem, doprawić. Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śtnietanką, a następnie wytworzonym sosem. Po upieczeniu bażanta wyjąć z na-czynia, przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z frytkami i sałatą zieloną.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.