Bażant Bractwa Kurkowego


Składniki:
Bażant,
5 dkg ryżu,
1 szkl. soku pomarańczowego,
żółtko,
2 łużki rumu,
4 dkg miodu ,
10 dkg słoniny,
śmietanka,
sól,
pieprz i imbir do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Ryż opłukać, zalać sokiem, posolić i ugotować na parze. Potem ryż wystudzić, wymieszać z żółtkiem, rumem i miodem, doprawić. Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śtnietanką, a następnie wytworzonym sosem. Po upieczeniu bażanta wyjąć z na-czynia, przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z frytkami i sałatą zieloną.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl