| Kaczka dzika duszonaSkładniki:1 dzika koczka,
 20 dkg boczku,
 1 łyżka tłuszczu,
 3 - 4 ząbki czosnku,
 1 marchew,
 1 pietruszka,
 1 szkl. wody lub rosołu,
 1 listek laurowy,
 1.5 l serwatki,
 4 winne jabłka,
 1 łyżka kminku,
 sól i pieprz do smaku.
 
 
 Sposób przyrządzenia:
 Sprawioną kaczkę namoczyć na kilka godzin w serwatce (może być zsiadłe mleko). Potem kaczkę wyjąć, osuszyć w ściereczce, podzielić na porcje i każdą z nich natrzeć solą z czosnkiem i pieprzem. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz, obrumienić na nim porcje kaczki, przełożyć pokrojonym boczkiem, oczyszczoną marchwią i pietruszką oraz pokruszonym listkiem laurowym. Wlać rosół. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 30 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie obsmażyć na maśle w oddzielnym garnku ćwiartki oczyszczonych jabłek posypanych kminkiem. Podawać kaczkę z jabłkami.
 Wydrukuj
  
 
 |