Kaczka dzika duszona


Składniki:
1 dzika koczka,
20 dkg boczku,
1 łyżka tłuszczu,
3 - 4 ząbki czosnku,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 szkl. wody lub rosołu,
1 listek laurowy,
1.5 l serwatki,
4 winne jabłka,
1 łyżka kminku,
sól i pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawioną kaczkę namoczyć na kilka godzin w serwatce (może być zsiadłe mleko). Potem kaczkę wyjąć, osuszyć w ściereczce, podzielić na porcje i każdą z nich natrzeć solą z czosnkiem i pieprzem. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz, obrumienić na nim porcje kaczki, przełożyć pokrojonym boczkiem, oczyszczoną marchwią i pietruszką oraz pokruszonym listkiem laurowym. Wlać rosół. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 30 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie obsmażyć na maśle w oddzielnym garnku ćwiartki oczyszczonych jabłek posypanych kminkiem. Podawać kaczkę z jabłkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl