knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Dzika kaczka z suszonymi grzybami

Składniki:
Kaczka,
100 g słoniny,
6 - 8 suszonych grzybów,
otarta skórka z cytryny,
po 4 - 5 ziarenek jałowca,
ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy,
100 g masła,
sok z cytryny,
pół szkl. białego wytrawnego wina,
sól,
szczypta cukru.


Sposób przyrządzenia:
Namoczone na noc grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody.
Oczyszczoną i umytą kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem, naszpikować słoniną, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla. Dodać korzenie, skórkę z cytryny, pokrojone w paseczki grzyby. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, podlewając wywarem z grzybów i stopionym masłem. Pod koniec pieczenia posolić, zalać winem, odparować sos, doprawić do smaku szczyptą cukru.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.