Dzika kaczka z suszonymi grzybami
Składniki:
Kaczka,
100 g słoniny,
6 - 8 suszonych grzybów,
otarta skórka z cytryny,
po 4 - 5 ziarenek jałowca,
ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy,
100 g masła,
sok z cytryny,
pół szkl. białego wytrawnego wina,
sól,
szczypta cukru.
Sposób przyrządzenia:
Namoczone na noc grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody.
Oczyszczoną i umytą kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem, naszpikować słoniną, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla. Dodać korzenie, skórkę z cytryny, pokrojone w paseczki grzyby. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, podlewając wywarem z grzybów i stopionym masłem. Pod koniec pieczenia posolić, zalać winem, odparować sos, doprawić do smaku szczyptą cukru.
Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl |