knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Dzika kaczka w winie

Składniki:
2 cyranki,
1 szkl. rosołu,
2 - 3 cebule,
1 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
sok i otarta skórka z cytryny,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka majeranku,
ćwierć łyżeczki imbiru,
szczypta cukru,
1 łyżka masła,
jabłka.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte kaczki natrzeć solą, majerankiem, imbirem, zostawić na 2 - 3 h w chłodnym miejscu, a następnie zrumienić na maśle.
Upiec jabłka. Pokrojoną w plastry cebulę zeszklić w głębokim rondlu na maśle, włożyć zrumienione kaczki, podlać rosołem, dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny oraz wino. Dusić kaczki aż będą miękkie.
Miękkie kaczki podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, obłożyć pieczonymi jabłkami. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem, odparować. Podawać w sosjerce.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.