Dzika kaczka w winie


Składniki:
2 cyranki,
1 szkl. rosołu,
2 - 3 cebule,
1 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
sok i otarta skórka z cytryny,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka majeranku,
ćwierć łyżeczki imbiru,
szczypta cukru,
1 łyżka masła,
jabłka.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte kaczki natrzeć solą, majerankiem, imbirem, zostawić na 2 - 3 h w chłodnym miejscu, a następnie zrumienić na maśle.
Upiec jabłka. Pokrojoną w plastry cebulę zeszklić w głębokim rondlu na maśle, włożyć zrumienione kaczki, podlać rosołem, dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny oraz wino. Dusić kaczki aż będą miękkie.
Miękkie kaczki podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, obłożyć pieczonymi jabłkami. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem, odparować. Podawać w sosjerce.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl