knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z ptactwa

S³onki pieczone w chlebie

Sk³adniki:
4 s³onki (po 1 na osobê),
2 ma³e pszenne pod³u¿ne chlebaki lub 2 d³ugie bu³ki,
10 dkg s³oniny,
10 dkg mas³a,
10 dkg w±tróbki z drobiu,
1 ³y¿ka drobno usiekanej zielonej pietruszki,
sól,
pieprz.


Sposób przyrz±dzenia:
S³onki oskubaæ z piór, opaliæ, wypatroszyæ, umyæ, os±czyæ z wody, natrzeæ sol±, pieprzem i pozostawiæ na 1 - 2 h w ch³odnym miejscu. Dno brytfanny wy³o¿yæ s³onin±, po³o¿yæ s³onki i piec 30 - 40 min. w dobrze nagrzanym piekarniku, skrapiaj±c na pocz±tku wod±, pó¼niej wytworzonym sosem. Chleby lub bu³ki przekrajaæ wzd³u¿, wyj±æ miêkisz, wstawiæ do piekarnika i zrumieniæ tak jak grzanki (na jasnoz³oty kolor). W±tróbkê bardzo drobno posiekaæ i utrzeæ z mas³em na jednolit± masê, dodaæ drobno usiekan± zielon± pietruszkê, doprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Wysuszone po³ówki chleba lub bu³ek posmarowaæ przygotowan± mas± z w±tróbki, na ka¿dej po³ówce po³o¿yæ upieczon± s³onkê i tu¿ przed podaniem do jedzenia wstawiæ na krótko do gor±cego piekarnika. S³onki podawaæ na po³ówkach pieczywa z dodatkiem mizerii, zielonej sa³aty, sa³atki z papryki, kompotu.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.