Słonki pieczone w chlebie


Składniki:
4 słonki (po 1 na osobę),
2 małe pszenne podłużne chlebaki lub 2 długie bułki,
10 dkg słoniny,
10 dkg masła,
10 dkg wątróbki z drobiu,
1 łyżka drobno usiekanej zielonej pietruszki,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Słonki oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem i pozostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu. Dno brytfanny wyłożyć słoniną, położyć słonki i piec 30 - 40 min. w dobrze nagrzanym piekarniku, skrapiając na początku wodą, później wytworzonym sosem. Chleby lub bułki przekrajać wzdłuż, wyjąć miękisz, wstawić do piekarnika i zrumienić tak jak grzanki (na jasnozłoty kolor). Wątróbkę bardzo drobno posiekać i utrzeć z masłem na jednolitą masę, dodać drobno usiekaną zieloną pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysuszone połówki chleba lub bułek posmarować przygotowaną masą z wątróbki, na każdej połówce położyć upieczoną słonkę i tuż przed podaniem do jedzenia wstawić na krótko do gorącego piekarnika. Słonki podawać na połówkach pieczywa z dodatkiem mizerii, zielonej sałaty, sałatki z papryki, kompotu.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl