knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z ptactwa

S³onki pieczone tradycyjnie

Sk³adniki:
4 s³onki (po 1 na osobê),
15 - 20 dkg s³oniny,
5 dkg mas³a,
sól,
pieprz (mo¿na dodaæ 2 - 3 ziarna ziela angielskiego),
pó³ pêczka zielonej pietruszki.


Sposób przyrz±dzenia:
S³onki oskubaæ z piór, opaliæ, wypatroszyæ, umyæ, os±czyæ z wody, natrzeæ sol±, przyprawami i pozostawiæ na 1 - 2 h w ch³odnym miejscu. Do wnêtrza tuszek w³o¿yæ po 1 - 2 ga³±zki zielonej pietruszki, ob³o¿yæ cienkimi plasterkami s³oniny, obwi±zaæ lnian± lub bawe³nian± nitk± i w³o¿yæ do brytfanny. S³onki piec w dobrze nagrzanym piekarniku oko³o 30 - 40 min., skrapiaj±c pocz±tkowo stopionym mas³em i wod±, pó¼niej wytworzonym sosem. Mo¿na tak¿e piec s³onki na ro¿nie i czêsto skrapiaæ t³uszczem. Po upieczeniu, ze s³onek zdj±æ nitki, u³o¿yæ na rozgrzanym pó³misku lub talerzach, polaæ wytworzonym sosem. Podawaæ z ziemniakami, ry¿em, zielon± sa³at±, surówk± z cykorii, oproszon± marchewk±, kompotami.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.