Słonki pieczone tradycyjnie


Składniki:
4 słonki (po 1 na osobę),
15 - 20 dkg słoniny,
5 dkg masła,
sól,
pieprz (można dodać 2 - 3 ziarna ziela angielskiego),
pół pęczka zielonej pietruszki.


Sposób przyrządzenia:
Słonki oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, przyprawami i pozostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu. Do wnętrza tuszek włożyć po 1 - 2 gałązki zielonej pietruszki, obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać lnianą lub bawełnianą nitką i włożyć do brytfanny. Słonki piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 - 40 min., skrapiając początkowo stopionym masłem i wodą, później wytworzonym sosem. Można także piec słonki na rożnie i często skrapiać tłuszczem. Po upieczeniu, ze słonek zdjąć nitki, ułożyć na rozgrzanym półmisku lub talerzach, polać wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem, zieloną sałatą, surówką z cykorii, oproszoną marchewką, kompotami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl