knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z ptactwa

S³onki nadziewane zielonym groszkiem

Sk³adniki:
4 s³onki,
1 ³y¿ka t³uszczu do pieczenia (margaryna lub mas³o),
cienkie plasterki s³oniny,
sól,
pieprz.
Nadzienie:
30 dkg zielonego groszku (mo¿e byæ z konserwy),
1 ³y¿ka drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku,
sól,
cukier,
1 ³y¿ka bu³ki tartej,
1 ³y¿ka mas³a.


Sposób przyrz±dzenia:
Oskubane z piór i wypatroszone s³onki umyæ, os±czyæ z wody, wytrzeæ ¶ciereczk±, natrzeæ sol±, lekko oprószyæ pieprzem i pozostawiæ na 2 godziny w ch³odnym miejscu.
Przygotowaæ nadzienie: groszek ugotowaæ w niewielkiej ilo¶ci osolonej i lekko os³odzonej wody, odcedziæ (w wypadku groszku konserwowego wystarczy wyj±æ go i os±czyæ), wymieszaæ z roztopionym mas³em, przesian± bu³k± tart± i rozdrobnion± zielon± pietruszk± lub koperkiem, doprawiæ do smaku sol±, ewentualnie szczypt± cukru. Przygotowanym nadzieniem nape³niæ wnêtrza ptaszków, brzegi tuszek spi±æ wyka³aczkami lub zaszyæ bia³±, bawe³nian± nitk±. Tuszki ob³o¿yæ cienkimi plasterkami s³oniny, obwi±zaæ bawe³nian± nitk±, w³o¿yæ do brytfanny, polaæ stopionym t³uszczem i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiaj±c s³onki pocz±tkowo wrz±c± wod±, pó¼niej wytworzonym sosem. Miêkkie s³onki wyj±æ, zdj±æ nici lub wyka³aczki i s³oninê, ponownie w³o¿yæ do brytfanny i dalej piec, aby ³adnie zrumieni³y siê. Sos doprawiæ do smaku. Ptaszki podawaæ w ca³o¶ci, po jednym na osobê, polanê lekko sosem z dodatkiem kaszy krakowskiej, ugotowanej na sypko, frytek, sa³atki z pomidorów, papryki, jasnych kompotów.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.