S³onki nadziewane zielonym groszkiem


Sk³adniki:
4 s³onki,
1 ³y¿ka t³uszczu do pieczenia (margaryna lub mas³o),
cienkie plasterki s³oniny,
sól,
pieprz.
Nadzienie:
30 dkg zielonego groszku (mo¿e byæ z konserwy),
1 ³y¿ka drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku,
sól,
cukier,
1 ³y¿ka bu³ki tartej,
1 ³y¿ka mas³a.


Sposób przyrz±dzenia:
Oskubane z piór i wypatroszone s³onki umyæ, os±czyæ z wody, wytrzeæ ¶ciereczk±, natrzeæ sol±, lekko oprószyæ pieprzem i pozostawiæ na 2 godziny w ch³odnym miejscu.
Przygotowaæ nadzienie: groszek ugotowaæ w niewielkiej ilo¶ci osolonej i lekko os³odzonej wody, odcedziæ (w wypadku groszku konserwowego wystarczy wyj±æ go i os±czyæ), wymieszaæ z roztopionym mas³em, przesian± bu³k± tart± i rozdrobnion± zielon± pietruszk± lub koperkiem, doprawiæ do smaku sol±, ewentualnie szczypt± cukru. Przygotowanym nadzieniem nape³niæ wnêtrza ptaszków, brzegi tuszek spi±æ wyka³aczkami lub zaszyæ bia³±, bawe³nian± nitk±. Tuszki ob³o¿yæ cienkimi plasterkami s³oniny, obwi±zaæ bawe³nian± nitk±, w³o¿yæ do brytfanny, polaæ stopionym t³uszczem i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiaj±c s³onki pocz±tkowo wrz±c± wod±, pó¼niej wytworzonym sosem. Miêkkie s³onki wyj±æ, zdj±æ nici lub wyka³aczki i s³oninê, ponownie w³o¿yæ do brytfanny i dalej piec, aby ³adnie zrumieni³y siê. Sos doprawiæ do smaku. Ptaszki podawaæ w ca³o¶ci, po jednym na osobê, polanê lekko sosem z dodatkiem kaszy krakowskiej, ugotowanej na sypko, frytek, sa³atki z pomidorów, papryki, jasnych kompotów.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl