knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z ptactwa

S³onki po my¶liwsku z rodzynkami

Sk³adniki:
4 s³onki,
15 dkg w±tróbek kurzych,
10 dkg cebuli (najlepiej dymki lub szalotki),
5 dkg rodzynków,
1 ³y¿ka posiekanej zielonej pietruszki,
15 dkg s³oniny,
1 ³y¿ka koniaku lub winiaku,
sól,
pieprz.


Sposób przyrz±dzenia:
S³onki oskubaæ z piór, oddzieliæ wnêtrzno¶ci, natrzeæ sol±, oprószyæ pieprzem i pozostawiæ na 1 - 2 h w ch³odnym miejscu. Przygotowaæ nadzienie: wnêtrzno¶ci ze s³onek posiekaæ, dodaæ umyte rodzynki, posiekane w±tróbki kurze, obran±, op³ukan± i drobno posiekan± cebulê, zielon± pietruszkê, doprawiæ do smaku sol± i pieprzem, sk³adniki te dok³adnie wymieszaæ i w³o¿yæ do wnêtrza tuszek. Brzegi tuszek zaszyæ nitk± lnian± lub bawe³nian±. S³oninê pokrajaæ w cienkie plastry i owin±æ nimi tuszki, obwi±zaæ nitk±. Piec w gor±cym piekarniku, skrapiaj±c pocz±tkowo wrz±c± wod±, przy koñcu pieczenia skropiæ koniakiem lub winiakiem.
Podawaæ z frytkami, ziemniakami z wody, zielon± sa³at±, surówk± z czerwonej kapusty.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.