Słonki po myśliwsku z rodzynkami


Składniki:
4 słonki,
15 dkg wątróbek kurzych,
10 dkg cebuli (najlepiej dymki lub szalotki),
5 dkg rodzynków,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
15 dkg słoniny,
1 łyżka koniaku lub winiaku,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Słonki oskubać z piór, oddzielić wnętrzności, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i pozostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: wnętrzności ze słonek posiekać, dodać umyte rodzynki, posiekane wątróbki kurze, obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę, zieloną pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, składniki te dokładnie wymieszać i włożyć do wnętrza tuszek. Brzegi tuszek zaszyć nitką lnianą lub bawełnianą. Słoninę pokrajać w cienkie plastry i owinąć nimi tuszki, obwiązać nitką. Piec w gorącym piekarniku, skrapiając początkowo wrzącą wodą, przy końcu pieczenia skropić koniakiem lub winiakiem.
Podawać z frytkami, ziemniakami z wody, zieloną sałatą, surówką z czerwonej kapusty.

Copyright © 2002-2019 www.knieja.pl