knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z ptactwa

S³onki w sosie koperkowym

Sk³adniki:
4 s³onki,
5 dkg margaryny lub mada do sma¿enia,
1 ³y¿ka maki,
1 szkl. wywaru z jarzyn lub wody,
sól,
pieprz.
Sos:
1 ³y¿ka mas³a,
pól szkl. gêstej ¶mietany,
1 pêczek drobno pokrojonego koperku,
sól,
1 ³y¿eczka m±ki.


Sposób przyrz±dzenia:
S³onki oskubaæ z piór, wypatroszyæ, umyæ, os±czyæ z wody, ka¿d± przekroiæ na pó³ wzd³u¿ krêgos³upa, posoliæ, lekko oprószyæ pieprzem i pozostawiæ na 1 - 2 h w ch³odnym miejscu. Po³ówki tuszek oprószyæ m±k±, obsma¿yæ na margarynie lub ma¶le i ca³o¶æ prze³o¿yæ do rondla, podlaæ szklank± wywaru lub wody i dusiæ do miêkko¶ci pod przykryciem na ma³ym ogniu. Gdyby zasz³a potrzeba uzupe³niæ przegotowan± wod± nadmiernie wyparowany sos. Z ³y¿eczki m±ki i mas³a sporz±dziæ jasnoz³ot± zasma¿kê, rozprowadziæ och³odzonym sosem, dodaæ do rondla ze s³onkami, doprawiæ do smaku i ca³o¶æ dusiæ na bardzo ma³ym ogniu oko³o 10 min. Nastêpnie dodaæ rozdrobniony koperek, ¶mietanê, zagotowaæ. Podawaæ z ziemniakami puree, ry¿em ugotowanym na sypko, sa³atk± z pomidorów lub papryki, jasnymi kompotami.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.