Słonki w sosie koperkowym


Składniki:
4 słonki,
5 dkg margaryny lub mada do smażenia,
1 łyżka maki,
1 szkl. wywaru z jarzyn lub wody,
sól,
pieprz.
Sos:
1 łyżka masła,
pól szkl. gęstej śmietany,
1 pęczek drobno pokrojonego koperku,
sól,
1 łyżeczka mąki.


Sposób przyrządzenia:
Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, każdą przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa, posolić, lekko oprószyć pieprzem i pozostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu. Połówki tuszek oprószyć mąką, obsmażyć na margarynie lub maśle i całość przełożyć do rondla, podlać szklanką wywaru lub wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Gdyby zaszła potrzeba uzupełnić przegotowaną wodą nadmiernie wyparowany sos. Z łyżeczki mąki i masła sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ochłodzonym sosem, dodać do rondla ze słonkami, doprawić do smaku i całość dusić na bardzo małym ogniu około 10 min. Następnie dodać rozdrobniony koperek, śmietanę, zagotować. Podawać z ziemniakami puree, ryżem ugotowanym na sypko, sałatką z pomidorów lub papryki, jasnymi kompotami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl