knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z ptactwa

S³onki z nadzieniem orzechowym

Sk³adniki:
4 s³onki,
3 dkg mas³a,
2 z±bki czosnku,
sól,
przyprawy curry.
Nadzienie:
20 dkg wy³uskanych orzechów w³oskich,
6 dkg bu³ki tartej,
2 jajka,
sól,
cukier,
curry.


Sposób przyrz±dzenia:
Oskubane z piór i wypatroszone s³onki umyæ, os±czyæ z wody, wytrzeæ ¶ciereczk±, natrzeæ roztartym z sol± czosnkiem i wymieszanym z curry, pozostawiæ w ch³odnym miejscu na dwie godziny.
Przygotowaæ nadzienie: orzechy sparzyæ wrz±c± wod±, zdj±æ skórkê, zmieliæ przez maszynkê do mielenia orzechów (mo¿na zetrzeæ na tarce o ¶rednich oczkach). Orzechy po³±czyæ z przesian± bu³k± tart±, dodaæ ¿ó³tka, doprawiæ do smaku sol±, odrobin± cukru, curry, wymieszaæ, dodaæ ubit± pianê z bia³ek i lekko wymieszaæ. Tuszki s³onek nape³niæ nadzieniem, brzegi spi±æ wyka³aczkami lub zaszyæ bia³± bawe³nian± nitk±, w³o¿yæ do brytfanny, polaæ czê¶ci± stopionego mas³a i wstawiæ do nagrzanego piekarnika.
Piec skrapiaj±c pocz±tkowo pozosta³ym mas³em wymieszanym z wod±, pó¼niej wytworzonym sosem. Po upieczeniu ze s³onek zdj±æ niæ lub wyj±æ wyka³aczki i podawaæ polane niewielk± ilo¶ci± naturalnego sosu (krótkim sosem) z dodatkiem frytek, ry¿u ugotowanego na osypko, ³agodnych sa³atek i surówek.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.