Słonki z nadzieniem orzechowym


Składniki:
4 słonki,
3 dkg masła,
2 ząbki czosnku,
sól,
przyprawy curry.
Nadzienie:
20 dkg wyłuskanych orzechów włoskich,
6 dkg bułki tartej,
2 jajka,
sól,
cukier,
curry.


Sposób przyrządzenia:
Oskubane z piór i wypatroszone słonki umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć roztartym z solą czosnkiem i wymieszanym z curry, pozostawić w chłodnym miejscu na dwie godziny.
Przygotować nadzienie: orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, zmielić przez maszynkę do mielenia orzechów (można zetrzeć na tarce o średnich oczkach). Orzechy połączyć z przesianą bułką tartą, dodać żółtka, doprawić do smaku solą, odrobiną cukru, curry, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Tuszki słonek napełnić nadzieniem, brzegi spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać częścią stopionego masła i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec skrapiając początkowo pozostałym masłem wymieszanym z wodą, później wytworzonym sosem. Po upieczeniu ze słonek zdjąć nić lub wyjąć wykałaczki i podawać polane niewielką ilością naturalnego sosu (krótkim sosem) z dodatkiem frytek, ryżu ugotowanego na osypko, łagodnych sałatek i surówek.

Copyright © 2002-2019 www.knieja.pl