S³onki z rusztuSk³adniki:
4 s³onki,
15 - 20 dkg s³oniny,
parê ga³±zek zielonej pietruszki,
2 dkg mas³a,
sól,
pieprz.
Sposób przyrz±dzenia:
S³onki oskubaæ z piór, opaliæ nad ogniem, wypatroszyæ, umyæ, os±czyæ z wody, natrzeæ sol±, oprószyæ pieprzem i zostawiæ na 1 - 2 h w ch³odnym miejscu. Do wnêtrza tuszek w³o¿yæ po 1 - 2 ga³±zki zielonej pietruszki, ob³o¿yæ cienkimi plasterkami s³oniny, przypi±æ wyka³aczkami, piec na ro¿nie skrapiaj±c roztopionym mas³em.
Podawaæ z frytkami, ry¿em ugotowanym na sypko z dodatkiem fasolki szparagowej, zielonej sa³aty, sa³atk± wiosenn± z rzodkiewek, mizeri±. Wydrukuj
|