Słonki z rusztu


Składniki:
4 słonki,
15 - 20 dkg słoniny,
parę gałązek zielonej pietruszki,
2 dkg masła,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Słonki oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i zostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu. Do wnętrza tuszek włożyć po 1 - 2 gałązki zielonej pietruszki, obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, przypiąć wykałaczkami, piec na rożnie skrapiając roztopionym masłem.
Podawać z frytkami, ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem fasolki szparagowej, zielonej sałaty, sałatką wiosenną z rzodkiewek, mizerią.

Copyright © 2002-2019 www.knieja.pl