knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z ptactwa

S³onki nacierane rozmarynem

Sk³adniki:
4 s³onki,
5 dkg margaryny,
1 dkg mas³a,
plasterki cienko pokrojonej s³oniny,
2 ³y¿eczki suszonego rozmarynu,
sól,
pieprz.


Sposób przyrz±dzenia:
S³onki oskubaæ z piór, wypatroszyæ, umyæ, os±czyæ z wody, wytrzeæ ¶ciereczk±, natrzeæ sol±, oprószyæ lekko pieprzem i pozostawiæ na 1 - 2 h w ch³odnym miejscu. Nastêpnie tuszki natrzeæ z zewn±trz i wewn±trz rozmarynem, ob³o¿yæ plasterkami s³oniny, obwi±zaæ bia³± bawe³nian± lub lnian± nitk±, w³o¿yæ do brytfanny, polaæ roztopion± margaryn± i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiaj±c pocz±tkowo wrz±c± wod±, pó¼niej wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia ze s³onek zdj±æ nici i plasterki s³oniny, polaæ stopionym mas³em i dalej piec, a¿ ptaszki równomiernie zrumieni± siê. Upieczone tuszki wyj±æ, w³o¿yæ do sosu plasterki s³oniny, odparowaæ wodê, wysma¿yæ plasterki s³oniny. Zrumienione s³onki podawaæ ob³o¿one wysma¿onymi plasterkami s³oniny, skropione aromatycznym t³uszczem z pieczenia z dodatkiem pieczonych lub ugotowanych w ca³o¶ci ziemniaków, mizeri± z ogórków, zielon± sa³at±, delikatnymi kompotami.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.