knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Łyska w sosie żurawinowym

Składniki:
2 łyski,
200 g słoniny,
50 g masła,
150 g żurawin,
otarta skórka i sok z cytryny,
1 łyżeczką otartej skórki pomarańczowej,
pół łyżeczki cukru,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
sól,
pół cytryny.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte łyski zalać winem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, naszpikować słoniną, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie. Piec skrapiając stopionym masłem i polewając winem z marynaty. W czasie pieczenia włożyć pokrojoną w plasterki i pozbawioną pestek połówkę cytryny.
Upieczone ptaki wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos z pieczenia przelać do rondelka, dodać żurawiny, otartą skórkę i sok z cytryny, skórkę pomarańczową oraz cukier. Dusić chwilę, a następnie przetrzeć przez sito. Polać mięso, wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika, podgrzać.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2020 knieja.pl.