Łyska w sosie żurawinowym


Składniki:
2 łyski,
200 g słoniny,
50 g masła,
150 g żurawin,
otarta skórka i sok z cytryny,
1 łyżeczką otartej skórki pomarańczowej,
pół łyżeczki cukru,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
sól,
pół cytryny.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte łyski zalać winem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, naszpikować słoniną, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie. Piec skrapiając stopionym masłem i polewając winem z marynaty. W czasie pieczenia włożyć pokrojoną w plasterki i pozbawioną pestek połówkę cytryny.
Upieczone ptaki wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos z pieczenia przelać do rondelka, dodać żurawiny, otartą skórkę i sok z cytryny, skórkę pomarańczową oraz cukier. Dusić chwilę, a następnie przetrzeć przez sito. Polać mięso, wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika, podgrzać.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl