Łyska po staropolskuSkładniki:
2 łyski,
1 łyżka masła,
200 g wędzonego boczku,
1 łyżka tartego chrzanu,
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
1 jajko,
1 łyżka śmietany,
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
szczypta cukru,
2 szkl. mleka.
Sposób przyrządzenia:
Sprawione i umyte łyski ułożyć w kamiennym garnku, zalać mlekiem, wynieść w chłodne miejsce na noc. Wyjąć, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu.
Posiekane orzechy wymieszać z chrzanem, śmietaną, jajkiem. Dodać szczyptę cukru, sól, pieprz. Tak przygotowanym farszem obłożyć łyski, każdą owinąć w cienkie plastry wędzonego boczku, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem, lekko polać stopionym masłem i piec, polewając sosem z pieczenia i lekko skrapiając wodą.
Upieczone ptaki podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem. Wydrukuj
|