knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Łyska po staropolsku

Składniki:
2 łyski,
1 łyżka masła,
200 g wędzonego boczku,
1 łyżka tartego chrzanu,
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
1 jajko,
1 łyżka śmietany,
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
szczypta cukru,
2 szkl. mleka.


Sposób przyrządzenia:
Sprawione i umyte łyski ułożyć w kamiennym garnku, zalać mlekiem, wynieść w chłodne miejsce na noc. Wyjąć, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu.
Posiekane orzechy wymieszać z chrzanem, śmietaną, jajkiem. Dodać szczyptę cukru, sól, pieprz. Tak przygotowanym farszem obłożyć łyski, każdą owinąć w cienkie plastry wędzonego boczku, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem, lekko polać stopionym masłem i piec, polewając sosem z pieczenia i lekko skrapiając wodą.
Upieczone ptaki podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.