£yska po staropolsku


Sk³adniki:
2 ³yski,
1 ³y¿ka mas³a,
200 g wêdzonego boczku,
1 ³y¿ka tartego chrzanu,
3 ³y¿ki posiekanych orzechów w³oskich,
1 jajko,
1 ³y¿ka ¶mietany,
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
szczypta cukru,
2 szkl. mleka.


Sposób przyrz±dzenia:
Sprawione i umyte ³yski u³o¿yæ w kamiennym garnku, zalaæ mlekiem, wynie¶æ w ch³odne miejsce na noc. Wyj±æ, op³ukaæ, osuszyæ, skropiæ sokiem z cytryny, natrzeæ sol± i pieprzem, zostawiæ na 1 - 2 h w ch³odnym miejscu.
Posiekane orzechy wymieszaæ z chrzanem, ¶mietan±, jajkiem. Dodaæ szczyptê cukru, sól, pieprz. Tak przygotowanym farszem ob³o¿yæ ³yski, ka¿d± owin±æ w cienkie plastry wêdzonego boczku, obwi±zaæ nitk±, u³o¿yæ w brytfannie wysmarowanej mas³em, lekko polaæ stopionym mas³em i piec, polewaj±c sosem z pieczenia i lekko skrapiaj±c wod±.
Upieczone ptaki podzieliæ na porcje, u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, polaæ sosem.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl