ㄊska po staropolsku


Sk豉dniki:
2 造ski,
1 造磬a mas豉,
200 g w璠zonego boczku,
1 造磬a tartego chrzanu,
3 造磬i posiekanych orzech闚 w這skich,
1 jajko,
1 造磬a 鄉ietany,
s鏊,
pieprz,
sok z cytryny,
szczypta cukru,
2 szkl. mleka.


Spos鏏 przyrz康zenia:
Sprawione i umyte 造ski u這篡 w kamiennym garnku, zala mlekiem, wynie嗆 w ch這dne miejsce na noc. Wyj望, op逝ka, osuszy, skropi sokiem z cytryny, natrze sol i pieprzem, zostawi na 1 - 2 h w ch這dnym miejscu.
Posiekane orzechy wymiesza z chrzanem, 鄉ietan, jajkiem. Doda szczypt cukru, s鏊, pieprz. Tak przygotowanym farszem ob這篡 造ski, ka盥 owin望 w cienkie plastry w璠zonego boczku, obwi您a nitk, u這篡 w brytfannie wysmarowanej mas貫m, lekko pola stopionym mas貫m i piec, polewaj帷 sosem z pieczenia i lekko skrapiaj帷 wod.
Upieczone ptaki podzieli na porcje, u這篡 na ogrzanym p馧misku, pola sosem.

Copyright © 2002-2021 www.knieja.pl