knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z ptactwa

Pasztet z ³ysek

Sk³adniki:
3 ³yski,
600 g wieprzowiny,
50 g s³oniny,
1 ³y¿ka smalcu,
4 jajka,
po 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
1 listek laurowy,
pó³ bu³ki paryskiej,
sól,
pieprz,
æwieræ ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej,
100 g w±tróbek z drobiu,
1 ³y¿eczka tartej bu³ki,
pó³ szklanki bia³ego wytrawnego wina.


Sposób przyrz±dzenia:
Sprawione i umyte ³yski, podroby z ptaków i pokrojon± w grub± kostkê t³ust± wieprzowinê zrumieniæ na t³uszczu, prze³o¿yæ do rondla, dodaæ listek laurowy, pieprz, ziele, zalaæ winem i dusiæ pod przykryciem.
Miêkkie miêso wyj±æ, obraæ z ko¶ci. Do sosu, w którym siê dusi³o, w³o¿yæ pokrojon± w plasterki bu³kê i lekko przesma¿on± w±tróbkê z drobiu. Chwilê dusiæ, przestudziæ i razem z miêsem przepu¶ciæ 2 - 3 razy przez maszynkê. Dodaæ pieprz, sól, ziele, ga³kê i dok³adnie wymieszaæ z jajkami.
Formê pasztetow± natrzeæ t³uszczem, posypaæ tart± bu³k±, wy³o¿yæ paseczkami s³oniny, wype³niæ mas±. Wstawiæ do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 h.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.