Pasztet z łysek


Składniki:
3 łyski,
600 g wieprzowiny,
50 g słoniny,
1 łyżka smalcu,
4 jajka,
po 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
1 listek laurowy,
pół bułki paryskiej,
sól,
pieprz,
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej,
100 g wątróbek z drobiu,
1 łyżeczka tartej bułki,
pół szklanki białego wytrawnego wina.


Sposób przyrządzenia:
Sprawione i umyte łyski, podroby z ptaków i pokrojoną w grubą kostkę tłustą wieprzowinę zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać listek laurowy, pieprz, ziele, zalać winem i dusić pod przykryciem.
Miękkie mięso wyjąć, obrać z kości. Do sosu, w którym się dusiło, włożyć pokrojoną w plasterki bułkę i lekko przesmażoną wątróbkę z drobiu. Chwilę dusić, przestudzić i razem z mięsem przepuścić 2 - 3 razy przez maszynkę. Dodać pieprz, sól, ziele, gałkę i dokładnie wymieszać z jajkami.
Formę pasztetową natrzeć tłuszczem, posypać tartą bułką, wyłożyć paseczkami słoniny, wypełnić masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 h.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl