knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kuropatwy pieczone z zielonym groszkiem

Składniki:
2 kuropatwy,
40 dkg słoniny,
5 dkg tłuszczu,
2 dkg masła,
1 szkl. zielonego,
groszku konserwowego,
5 dkg bułki tartej,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć dobrze z wody, natrzeć solą i pieprzem i wstawić na 2 - 3 h do chłodnego miejsca. Dobrze odcedzić groszek konserwowy, wymieszać z bułką tartą, stopionym masłem (można dodać 2 - 3 listki szałwia) i wio żyć do tuszek, spiąć wykałaczkami. Tuszki obłożyć plasterkami słoniny, ściśle obwiązać nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i kuropatwy zrumienić.
Miękkie kuropatwy wyjąć, zdjąć nici, wyjąć wykałaczki, podzielić na porcje. Podawać kuropatwy razem z groszkiem, polane wytworzonym sosem z dodatkiem ryżu, sałatki z pomidorów.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.