Kuropatwy pieczone z zielonym groszkiem


Składniki:
2 kuropatwy,
40 dkg słoniny,
5 dkg tłuszczu,
2 dkg masła,
1 szkl. zielonego,
groszku konserwowego,
5 dkg bułki tartej,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć dobrze z wody, natrzeć solą i pieprzem i wstawić na 2 - 3 h do chłodnego miejsca. Dobrze odcedzić groszek konserwowy, wymieszać z bułką tartą, stopionym masłem (można dodać 2 - 3 listki szałwia) i wio żyć do tuszek, spiąć wykałaczkami. Tuszki obłożyć plasterkami słoniny, ściśle obwiązać nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i kuropatwy zrumienić.
Miękkie kuropatwy wyjąć, zdjąć nici, wyjąć wykałaczki, podzielić na porcje. Podawać kuropatwy razem z groszkiem, polane wytworzonym sosem z dodatkiem ryżu, sałatki z pomidorów.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl