knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z ptactwa

Kuropatwy pieczone z ja³owcem

Sk³adniki:
4 kuropatwy,
200 g s³oniny,
4 ziemniaki,
sól,
4 go¼dziki,
10 ziarenek ja³owca,
5 ziarenek pieprzu,
sok z cytryny,
50 g mas³a.


Sposób przyrz±dzenia:
W mo¼dzierzu ut³uc go¼dziki, ja³owiec i pieprz. Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeæ wewn±trz i z zewn±trz sol± i ut³uczonymi korzeniami, zostawiæ na 3 - 4 h w ch³odnym miejscu.
Do ka¿dej kuropatwy w³o¿yæ obrany surowy ziemniak (ziemniaki utrzymuj± wilgoæ i miêso nie wysycha). Owin±æ tuszki cienkimi plasterkami s³oniny, obwi±zaæ nitk±, u³o¿yæ w brytfannie, skropiæ sokiem z cytryny. Brytfannê przykryæ, wstawiæ do gor±cego piekarnika. Piec kuropatwy ok. 40 min., czêsto polewaj±c sosem z pieczenia. Gdy miêkkie, zdj±æ pokrywê, polaæ stopionym mas³em, zwiêkszyæ p³omieñ, zrumieniæ ptaki.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.