Kuropatwy pieczone z jałowcem


Składniki:
4 kuropatwy,
200 g słoniny,
4 ziemniaki,
sól,
4 goździki,
10 ziarenek jałowca,
5 ziarenek pieprzu,
sok z cytryny,
50 g masła.


Sposób przyrządzenia:
W moździerzu utłuc goździki, jałowiec i pieprz. Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i utłuczonymi korzeniami, zostawić na 3 - 4 h w chłodnym miejscu.
Do każdej kuropatwy włożyć obrany surowy ziemniak (ziemniaki utrzymują wilgoć i mięso nie wysycha). Owinąć tuszki cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie, skropić sokiem z cytryny. Brytfannę przykryć, wstawić do gorącego piekarnika. Piec kuropatwy ok. 40 min., często polewając sosem z pieczenia. Gdy miękkie, zdjąć pokrywę, polać stopionym masłem, zwiększyć płomień, zrumienić ptaki.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl