knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kuropatwy nadziewane wieprzowiną

Składniki:
2 kuropatwy,
100 g słoniny,
sok i otarta skórka z cytryny,
50 g szynki,
sól,
1 bułka namoczona w winie,
100 g wieprzowiny,
50 g pieczarek,
sól,
pieprz,
1 jajko,
100 g masła.


Sposób przyrządzenia:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny, naszpikować szynką, zostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h.
Zmieloną wieprzowinę, część słoniny i drobno pokrojone pieczarki krótko przesmażyć na maśle, przestudzić. Odciśniętą z wina bułkę utrzeć z masłem. Stopniowo dodawać wieprzowinę z pieczarkami i żółtko, ciągle ucierając. Dodać otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz i ubitą na~ sztywno pianę z białka. Wymieszać.
Nadziać kuropatwy, zaszyć, owinąć cienkimi plasterkami słoniny, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać stopionym masłem. Pod koniec zdjąć słoninę, aby ptaki się zrumieniły.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2020 knieja.pl.