   
            Kuropatwy nadziewane wieprzowiną
 Składniki: 
2 kuropatwy, 
100 g słoniny, 
sok i otarta skórka z cytryny, 
50 g szynki, 
sól, 
1 bułka namoczona w winie, 
100 g wieprzowiny, 
50 g pieczarek, 
sól, 
pieprz, 
1 jajko, 
100 g masła. 
 
 
Sposób przyrządzenia: 
        Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny, naszpikować szynką, zostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h. 
        Zmieloną wieprzowinę, część słoniny i drobno pokrojone pieczarki krótko przesmażyć na maśle, przestudzić. Odciśniętą z wina bułkę utrzeć z masłem. Stopniowo dodawać wieprzowinę z pieczarkami i żółtko, ciągle ucierając. Dodać otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz i ubitą na~ sztywno pianę z białka. Wymieszać. 
        Nadziać kuropatwy, zaszyć, owinąć cienkimi plasterkami słoniny, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać stopionym masłem. Pod koniec zdjąć słoninę, aby ptaki się zrumieniły. 
 Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl  |