Kuropatwy nadziewane wieprzowiną


Składniki:
2 kuropatwy,
100 g słoniny,
sok i otarta skórka z cytryny,
50 g szynki,
sól,
1 bułka namoczona w winie,
100 g wieprzowiny,
50 g pieczarek,
sól,
pieprz,
1 jajko,
100 g masła.


Sposób przyrządzenia:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny, naszpikować szynką, zostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h.
Zmieloną wieprzowinę, część słoniny i drobno pokrojone pieczarki krótko przesmażyć na maśle, przestudzić. Odciśniętą z wina bułkę utrzeć z masłem. Stopniowo dodawać wieprzowinę z pieczarkami i żółtko, ciągle ucierając. Dodać otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz i ubitą na~ sztywno pianę z białka. Wymieszać.
Nadziać kuropatwy, zaszyć, owinąć cienkimi plasterkami słoniny, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać stopionym masłem. Pod koniec zdjąć słoninę, aby ptaki się zrumieniły.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl