knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kuropatwy duszone w sosie pomarańczowym

Składniki:
2 kuropatwy,
70 g szynki,
50 g pieczarek,
sól,
pieprz,
otarta skórka z cytryny,
1 kieliszek białego wina,
1.5 łyżeczki cukru,
drobno pokrojona skórka z pomarańczy,
sok z pomarańczy,
100 g masła,
1 marchewka,
1 pietruszka,
ćwierć selera.


Sposób przyrządzenia:
Jarzyny zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, przetrzeć przez sito, wymieszać z łyżką masła.
Kuropatwy oczyścić i umyć, natrzeć solą, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i pieczarki, chwilę smażyć. Dodać przetarte warzywa, otartą skórkę z cytryny, podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 30 min.
Utrzeć cukier z drobno posiekaną skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy, wlać do sosu, lekko wymieszać i dusić pod przykryciem, aż kuropatwy będą miękkie.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2020 knieja.pl.