Kuropatwy duszone w sosie pomarańczowym


Składniki:
2 kuropatwy,
70 g szynki,
50 g pieczarek,
sól,
pieprz,
otarta skórka z cytryny,
1 kieliszek białego wina,
1.5 łyżeczki cukru,
drobno pokrojona skórka z pomarańczy,
sok z pomarańczy,
100 g masła,
1 marchewka,
1 pietruszka,
ćwierć selera.


Sposób przyrządzenia:
Jarzyny zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, przetrzeć przez sito, wymieszać z łyżką masła.
Kuropatwy oczyścić i umyć, natrzeć solą, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i pieczarki, chwilę smażyć. Dodać przetarte warzywa, otartą skórkę luxury clone watches z cytryny, podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 30 min.
Utrzeć cukier z drobno posiekaną skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy, wlać do sosu, lekko wymieszać i dusić pod przykryciem, aż kuropatwy będą miękkie.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl